Hem

Eerika_Makela.jpg

”Työn vaihtelevuuden voi ottaa joko positiivisena juttuna tai haasteena, minulle se on ehdottomasti positiivinen asia.” Eerika pitää tärkeänä sitä, että jokaisessa työpäivässä ja arjessa on rytmi. Kun arki saadaan sujuvaksi jää tilaa myös hauskanpidolle. Lastensuojelutyöhön sisältyy parhaimmillaan kaikki ne vaiheet ja hetket, jotka lasten ja nuorten elämässä kulloinkin on menossa. ”Meidän tehtävä on tarjota nuorille mahdollisimman normaalia arkea. On harrastukset, koulu, kotitöitä, synttäreitä ja rippijuhlia. Tämä työ on näköalapaikka nuorten maailmaan ja työn monipuolisuus on äärettömän kiinnostavaa. Tässä työssä voi löytää itsensä tilanteista, joihin ei muuten päätyisi.”

Eerika työskentelee Nuorisokoti Valokin perusyksikössä ohjaajana. Hänellä on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto ja opinnoissaan Eerika on suuntautunut mielenterveys- ja päihdetyöhön. ”Vaikka päihdetyö on omaa osaamisalaani, tuovat päihteet omat haasteensa työhöni. Perehtymistä näihin asioihin voisi jatkaa loputtomiin ja siltikin voisi olla tunne, ettei pysy ajan hermoilla.” Haastavissa tilanteissa apu löytyy läheltä, oma työyhteisö ja esimies tukevat ja kannustavat välillä raskaidenkin asioiden kanssa. Myös onnistumisen hetket on mukava jakaa työporukan kanssa, ne ovat usein pieniä arkisia asioita. ”Kun kaikki nuoret on saatu kouluun, tuntuu että aamu on sujunut mahtavasti. Omanlaisia tähtihetkiä ovat myös ne tilanteet, kun nuoret itse innostuvat leipomaan, pesemään autoa tai leikkaamaan nurmikkoa.”

”Meillä on nuori ja aktiivinen työporukka, jonka kesken huumori on toisinaan jopa mustaa.” Eerikan mielestä on hyvä, että työpäivät käydään läpi työporukan kanssa päivän aikana, eikä työasioita tarvitse viedä kotiin. Hänellä on vahva luottamus siihen, että työporukalta saa juuri sen tuen mitä tarvitseekin. Myös tunne siitä, että kaikilla on yhteiset tavoitteet ja pelisäännöt, vahvistaa Eerikan mielestä tiimihenkeä. ”Kukaan ei vedä mattoa toisen jalkojen alta, vaan yhdessä hoidetaan tilanteet, päivät, viikot ja kuukaudet kerrallaan. Tämän työporukan takia on aina kiva tulla töihin.”

”Parasta työssäni on, kun nuoren kanssa löytyy keskusteluyhteys.” Luottamuksen saaminen ei aina ole helppoa, mutta kun se alkaa rakentua, vaikuttaa se myös työnteon helppouteen. Myös nuoren on helpompi toimia, kun luottamus ohjaajaan rakentuu. Nuori huomaa, ettei aikuinen ole lähdössä mihinkään. ”Olen oppinut iloitsemaan monista pienistä arjen asioista; sohvalla oleskelusta nuoren kanssa tai kauppareissusta. Aina ei tarvitse jutella, tehdä tai suunnitella mitään, voi olla vain läsnä ja lähellä. Jokainen nuori tarvitsee läsnäoloa ja pysyvyyttä ja sitä koitamme heille parhaamme mukaan tarjota.”